Nieuws

De Coronacrisis eist ook voor riksja en duofiets zijn tol. Daarom ging de bijeenkomst in “De Archipel op zaterdag 28 maart niet door. Op die dag zou de IVN twee fietsroutes overhandigen. Dit ter gelegenheid van haar 50 jarig bestaan.

Op vrijdag 31 juli kwam alles toch nog goed. Vice voorzitster Ans Wester overhandigde namens het IVN twee beschreven fiets routes aan Frits v d Heiden van de stichting “Geniet op de fiets”. Onderstaand het artikel uit “Groeiend Best”

Suus en Fem bieden de ‘Diny’s’ bloemen aan die deze meiden zelf hebben geplukt. Mede hierdoor werd het een riksja-tocht die de dames niet snel zullen vergeten.

Bijzondere riksja-tochten door natuur

Afgelopen vrijdag, op de meest zonovergoten dag van het jaar, hebben twee dames van 86 jaar de hitte (35 graden) getrotseerd voor een verkwikkende tocht door de natuur rondom Best op een riksja. Het was een speciale tocht die IVN Best had uitgestippeld ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum.

BEST – Diny van de Braat en Diny van Gaal genoten op de riksja uitbundig van de gevarieerde tocht over rustige binnenwegen, onder schaduwrijke bomen en langs groene weilanden. ”Met deze riksja-natuurtochten willen wij ook mensen die slecht ter been zijn, de gelegenheid bieden om van de natuur rondom Best te genieten. Een riksjafiets is daarvoor een vervoersmiddel bij uitstek, en gezellig ook nog”, zegt Adrie Brands, de natuurgids die de tocht had uitgezet en beschreven.

Geniet op de Fiets

De riksjatochten worden gereden door vrijwilligers van de stichting ‘Geniet op de Fiets’. Bij Prinsenhof had Ans Wester al namens IVN Best aan voorzitter Frits van der Heijden van ‘Geniet op de fiets’ enkele geplastificeerde routekaarten overhandigd en 40 boekjes, waarin twee riksjatochten van 10 km lang beschreven staan, de een door Aarle en omgeving en de ander door de Vleut en de Nieuwe Heide. In beide boekjes staan allerlei bijzonderheden vermeld van de natuur waar je doorheen rijdt en ook de cultuur en historie van dat gebied.”

Knotwilgen


De beide Diny’s kozen voor de riksjatocht door de natuur rondom Aarle, waar ze jaren geleden op de Mosselaarweg hebben gewoond. Ze genoten onderweg van de knotwilgen en elzen, de fleurig bloeiende forsythia’s in de boerderijtuinen, de dressuurstal en tiendschuur, de koeien en lama’s langs de weg. Om het feestelijk karakter van dit gebeuren te benadrukken, fietsten een achttal fietsvrijwilligers van ‘Geniet op de Fiets’ als escorte met de dames op de riksja mee.

Bloemenruikertjes


Gezien de hitte waren er meerdere waterdrinkpauzes onderweg. Tijdens de pauze bij de boerderij van Maarten van Overbeek kregen de dames verse, langs de route geplukte braambessen aangeboden en ook van de kleine meisjes Suus en Fem boden spontaan zelfgeplukte bloemenruikertjes aan. Het was een tocht als in een droom.
Weer in de bebouwde kom van Best aangekomen werd op het terras van CultuurSpoor nog lang nagepraat.

Bel voor meer informatie en aanvragen met Henri Berende op telefoonnummer 06-24674732, of mailen naar riksjabest@gmail.com.